הדרך הקלה, המהירה והבטוחה ביותר להגשת טקסט אקדמי איכותי ומושלם!

טיפים לשוניים לשדרוג הטקסט האקדמי l דפנה גלייזר-אמיר l עלי דפנה - עריכה לשונית ייעודית אקדמית

8 טיפים לקישור קוהרנטי בין משפטים בטקסט האקדמי באמצעות אזכור

בטקסט האקדמי חשוב שהכתיבה תהיה קוהרנטית, זורמת, רציפה ובלתי מקוטעת. יש להימנע מהצגת "רשימת מכולת" של רעיונות או ממצאים, בלי קישור ואיחוד בין פרקים ובין תתי-פרקים, בין פסקאות ובין המשפטים. אחת הדרכים לקישור בין משפטים היא אזכור של אלמנט מסוים מן המשפט הקודם בדרך מסוימת. דרך זו גם מונעת חזרתיות מיותרת.

לפניך 8 טיפים לקישור משפטים בטקסט האקדמי באמצעות אזכור:

1# חזרה חלקית על אוצר מילים

דוגמה: מפעל חפירות המבצר, פרסומו והכשרת האתר לקבלת קהל ממומן על ידי ריצ'ארד וסטפני לוי מניו-יורק. כמו כן משתתפים בחפירה סטודנטים מאוניברסיטת פרינסטון.

2# חזרה + יידוע (ה"א הידיעה)

דוגמה: אוצר של חפצי זהב וכסף ובו מדליון זהב עם דגם רקוע של מנורת שבעת הקנים התגלה בחפירות הארכאולוגיות של האוניברסיטה העברית. האוצר התגלה כשהוא טמון ברצפת גיר של מבנה מן התקופה הביזנטית מדרום לכותל הדרומי של הר הבית.

3# חזרה + כינוי רומז (זה, זו, אלה…)

דוגמה: שמונה עשרה מדינות בארצות הברית מתירות כיום את ההחזקה ואת השימוש במריחואנה למטרות רפואיות. רופאים במדינות אלו רשאים לרשום קנביס לטיפול או להקלה על כאבים ועל תסמינים אחרים במגוון מחלות.

4# המרה של שם עצם פרטי בשם עצם כללי

דוגמה: בשנת 2003 נכנסה אמריקן אירליינס לשותפות עם Energics, חברת טכנולוגיה המבוססת על אנרגיה מתחדשת בארצות הברית. יחד שתי החברות מפתחות פרויקט ליצירת דלק באמצעות עיבוד של פסולת עירונית.

5# המרת פועל בשם עצם/שם פעולה

דוגמה: לפני כ-120,000 שנים הייתה תקופה חמה שבה הצטמצמו האוכלוסיות ונהיו מפוזרות. הפיזור גרם להופעת תת-מין שונה במערב אירופה.

6# המרה באמצעות כינוי גוף (הוא, היא, הם…)

דוגמה: פרנקלין נולדה ב-1920 למשפחה אנגלית יהודית ממעמד כלכלי וחברתי גבוה. בשנת 1932 היא החלה ללמוד בבית הספר לבנות "סנט ג'ורג'" בלונדון.

7# המרה מסכמת בצירוף כינוי רומז (עובדה זו, מסקנה זו, דבר זה, זאת)

דוגמה: שאיפתו היא לראות את האוניברסיטה מוכרת כאחת האוניברסיטאות הטובות בעולם. הדבר תלוי בהמשך הזרמת תקציבים למערכת ההשכלה הגבוהה ובהשקעה באוניברסיטאות המחקר בישראל ובהמשך שיתוף הפעולה עם מוסדות מחקר וגופים בין לאומיים.

8# המרה באמצעות אותיות השימוש (ל, ה, ו) ומילות היחס (את, עם, אל, על)

דוגמה: החוקר מראה שהאנג'לוס נבדלים אף מלהקות שוודיות אחרות שהקרינו אנטי ממסדיות כגון "הדובים המזמרים" ו"הדוקינס". בהמשך, הוא בכל זאת משייך אותם לסצנת המחתרת השוודית של 1965, אלא שאת הסצנה כולה הוא מגדיר א-פוליטית.

מעוניין לקבל טיפים נוספים? היכנס לכאן וקבל גישה מיידית ובחינם לספר האלקטרוני שכתבתי ובו טיפים נוספים וכלים לשדרוג הטקסט האקדמי.

7 מחשבות על “8 טיפים לקישור קוהרנטי בין משפטים בטקסט האקדמי באמצעות אזכור”

  1. הי דפנה,
    בחלק מהמשפטים יש, לדעתי, להוסיף את הסימן פסיק נקודה (;), במקום נקודה (.). בחלק מהמשפטים חסרים גם סימני פיסוק.
    אשמח לשמוע את דעתך.
    לדוגמה:
    אוצר של חפצי זהב וכסף ובו מדליון זהב עם דגם רקוע של מנורת שבעת הקנים התגלה בחפירות הארכאולוגיות של האוניברסיטה העברית. האוצר התגלה כשהוא טמון ברצפת גיר של מבנה מן התקופה הביזנטית מדרום לכותל הדרומי של הר הבית.
    כך צריך להיות:
    דוגמה: אוצר של חפצי זהב וכסף, ובו מדליון זהב עם דגם רקוע של מנורת שבעת הקנים, התגלה בחפירות הארכאולוגיות של האוניברסיטה העברית; האוצר התגלה, כשהוא טמון ברצפת גיר של מבנה מן התקופה הביזנטית – מדרום לכותל הדרומי של הר הבית.

  2. הי פרח,
    תודה על הערתך.
    זה לא מקרה של שחור או לבן.
    לדברי האקדמיה ללשון העברית בעניין סימני פיסוק מהם: "סימני הפיסוק מסייעים בידי הקורא לקרוא דברים שבכתב על דרך אמירתם בפה. הם מורים אפוא על הפסקה בדיבור, על הרמת קול והשפלתו ועל הטעמת המשפט בכללו. מאחר שלפעמים נעשית הפסָקָה בדיבור במקום שיש תפנית במבנה המשפט, ממילא משמשים סימני הפיסוק במקרים כאלה גם כמרמזים על המבנה, אולם סימני ההיכר העיקריים למבנה המשפט הם מילות המבנה, כגון מילות חיבור ומילות שעבוד, המצויות בגוף המשפט עצמו.
    מאחר שהפסָקָה בדיבור עשויה לשמש כלי סגנוני (בייחוד להדגשה, להטעמת שוויון ערך או לציון ניגוד), תלוי השימוש בסימני הפיסוק גם בסגנונו של הכותב. כללי הפיסוק שלהלן כוללים גם כמה הערות על שימושים סגנוניים של סימני הפיסוק."
    אם כן, פעמים רבות מדובר בעניין של סגנון. מה שחשוב הוא שכוונת המשפט תהיה ברורה וכן שהמשפט יזרום ולא ייקטע בשל סימני פיסוק מיותרים ורבים מידיי, לעתים.

  3. הי,
    בדוגמא 5, המילה נהיו צורמת לי.

    "לפני כ-120,000 שנים הייתה תקופה חמה שבה הצטמצמו האוכלוסיות ונהיו מפוזרות. הפיזור גרם להופעת תת-מין שונה במערב אירופה."

    נראה לי ש הצטמצמו האוכלוסיות והתפזרו נשמע יותר טוב. האמנם ?

סגור לתגובות

עלי דפנה - עריכה לשונית ייעודית אקדמית located at אדם - גבע בנימין , ישראל, ישראל . Reviewed by 95 customers rated: 5 / 5