סטודנטים רבים מתלבטים (ובצדק) בכתיבת מילים כגון תפיסה ותפישה, סרטוט ושרטוט שכן הגיית הסמ"ך והשׂי"ן זהה. אז איך נכון לכתוב אותן? האם יש הבדל במשמעות?
החילוף בין האות שׂי"ן (שי"ן שמאלית) לסמ"ך החל כבר בתקופה קדומה כשהגיית השׂי"ן נשתוותה להגיית הסמ"ך. למשל זו בצד זו נכתבו המילים: ערשׂ ועריסה, ארשׂ ואירוסין, שיחה, שׂח וסח.
אחר כך, במעבר מלשון המקרא ללשון חז"ל חל בהדרגה מעבר משׂי"ן לסמ"ך: המַשּׂוֹר הפך למַסּוֹר, השָׂרֶטֶת נעשתה סְרִיטָה, הנערה המְאֹרָשָׂה הייתה למְאֹרָסָה (או מְאֹרֶסֶת או אֲרוּסָה), הפֶּשַׂע נעשה פְּסִיעָה, השָׂב – בעל שיער השֵֹיבָה – נעשה סָב ועוד.
בעברית החדשה המשיכה האקדמיה ללשון העברית את המגמה הזאת והחליטה לדבוק בכתיבה בסמ"ך, ככל האפשר.
כך למשל נקבעו המונחים האלה בסמ"ך:
סרטוט (ולא: שרטוט), סרטט, מסורטט
מסור (ולא: משור)
נסורת
בסומת (ארומה)
מסכית
ומה בנוגע לתפיסה ותפישה?
יש החושבים שיש להן משמעות שונה:
תפיסה (במשמעות מוחשית) = אחיזה של ממש; אחיזה חזקה בידיים במשהו או במישהו.
תפישה (במשמעות מופשטת) = קליטה בעזרת השכל או בעזרת החושים; השקפה, עמדה, דרך חשיבה, צורת ההסתכלות על דברים.
אולם להבחנה זו אין כל יסוד, ולכן מומלץ לכתוב: לתפוס את החבל, תפיסת חיים, משחק תופסת, בלתי נתפס.
ובכל זאת כתיבה בשׂי"ן של המילים המופשטות אינה טעות – זו פשוט הכתיבה המקראית. לכן אפשר לכתוב גם כך: בלתי נתפש, תפישת המציאות וכו'.
כך גם בנוגע לפריסה ופרישה
מומלץ לכתוב את המילים והצירופים (שמשמעם פיזור והתפשטות) בסמ"ך: התפרסות (ולא: התפרשׂות), תפרוסת (ולא: תפרושׂת), פריסה (ולא: פרישׂה), פריסת אוכלוסייה, פריסת החיילים, רשת בפריסה ארצית; אך לא תהיה זאת טעות לכתוב אותם בשׂי"ן אם ממש מתעקשים: פרישׂת כוחות, פרישׂה ארצית.
דוגמאות מטקסטים אקדמיים
• ברחבת הכניסה פסיפס גדול שבו "מפה" של הגן. חלוקתו וכיווניו תואמים את סדר הגן, ובכל משבצת של הפסיפס יש סרטוט דו-ממדי של הדימוי המייצג את האות המתאימה בגן.
• רואו הציע תפיסה סטרוקטורליסטית של הווילה והראה באמצעותה שהאדריכלות המודרניסטית למעשה שואבת מאדריכלות הרנסנס ההומניסטית.
• דרך יעילה לקבל את תבנית קווי השדה של שדה מגנטי היא לפזר נסורת ברזל בקרבת המגנט.
• פריסה היררכית תופסת שטח נרחב, בעוד שפריסה ריכוזית מיישבת אוכלוסייה רבה על שטח מועט, ומותירה שטחים נרחבים בלתי מיושבים או מיושבים על ידי "אחרים".
רוצים לקבל טיפים נוספים לכתיבה נכונה של הטקסט האקדמי שלכם?
היכנסו לכאן וקבלו אוסף עשיר של טיפים לשוניים לכתיבה נכונה, שימנעו הורדת נקודות חשובות בהערכת עבודתכם או צרו קשר עם עלי דפנה.