שירות עריכת לשון מקצועי ואיכותי לעבודות אקדמיות הוא שירות יקר, ונדרש זמן כדי להשיג באמצעותו את התוצאה הסופית הרצויה הראויה להגשה למזכירות האוניברסיטה. ובכל זאת ישנן דרכים להוזלה ניכרת של השירות ולקיצור משך הזמן של תהליך העריכה מול העורך המקצועי.
הנה 8 כללי הזהב שיחסכו לכם כסף וזמן רב:
1# קבלו אישור מהמנחה שלכם
כדי לחסוך לעצמכם זמן וגם כסף קבלו אישור מהמנחה לתוכנה המחקרי-מהותי של העבודה לפני שאתם מעבירים אותה לעורך לשון.
הטיוטה שתשלחו לעורך תתומחר לרוב לפי מספר המילים בטקסט. מספר זה ישתנה בוודאי לאחר התייחסות המנחה לטקסט ומתן הערותיו ובקשותיו ותיקון הטקסט על ידכם לפי הערות אלו. לכן מיותר לשלוח אותה לעריכת לשון לפני כן.
עריכת הלשון והניסוח אמורה להיות הישורת האחרונה לפני ההגשה של העבודה למזכירות.
2# עשו עריכה לפני העורך
מומלץ לא לשלוח לעורך הלשון המקצועי טיוטה גולמית מדי של הטקסט, כלומר טיוטה שזה עתה סיימתם לכתוב. השקיעו מעט זמן כדי לעשות עריכה בסיסית בעצמכם לפני שאתם שולחים את העבודה לעורך.
במהלך העריכה הבסיסית הקפידו במידת האפשר על קיצור משפטים ארוכים מדי, מחיקת חזרות מיותרות ותמצות של תוכן מיותר. ואם אתם מבינים בכך, תקנו גם שגיאות כתיב, דקדוק או טעויות פיסוק.
שלוש סיבות עיקריות להמלצה זו:
א. אם העורך שלכם יצטרך להשקיע זמן רב בתיקון שגיאות קטנות, שאפשר היה למנוע, יידרש לו יותר זמן לאתר טעויות משמעותיות יותר כמו בעיות בתוכן, אי-בהירויות, חוסר קוהרנטיות בטקסט וכדומה.
ב. תעריף העריכה נקבע, בין היתר, לפי מידת המעורבות שתידרש מהעורך בעריכה. ככל שהמעורבות גדולה יותר, כך התעריף גבוה יותר.
ג. אם העורך שלכם עובד לפי שעה, חבל שתשלמו על שעות נוספות כי לא טרחתם לעשות עריכה והגהה בסיסית בעצמכם.
3# צרו מסמך מושגים ומונחים ייחודיים לעבודה שלכם
במהלך עריכת העבודה שלכם ייצור עורך הלשון המקצועי מסמך שמרכז את כל המושגים, המונחים והצירופים הייחודיים לנושא שבחרתם. ברשימה יכולים להיות גם שמות פרטיים, שמות נדירים של מקומות, מילים ייחודיות לטקסט שלכם שאפשר לאיית בכמה דרכים וכדומה.
הסיבות ליצירת מסמך כזה:
א. בכל פעם שמילים ייחודיות אלו מופיעות בטקסט, העורך יכול להציץ במסמך ולוודא שהאיות שלהן נכון ואחיד והשימוש בהן במשפט נכון.
ב. המסמך הוא מעין מיני-מילון של העבודה שלכם, לנושא שלכם, שיכול לשמש אתכם תמיד. למשל, אם תחליטו לעשות עריכה נוספת לפני ההגשה או הפרסום, תוכלו לספק לעורך החדש את המסמך ולהפוך את עבודתו ליעילה ומהירה יותר; אם תכתבו בהמשך מאמר או עבודה אקדמית אחרת בנושא, תוכלו להיעזר במיני-מילון שכבר הכנתם.
מומלץ מאוד ליצור מסמך כזה בעצמכם במהלך העריכה הבסיסית שתעשו לטקסט לפני השליחה לעורך הלשון (ראו לעיל 2#). זאת כדי לחסוך לעורך ולכם הרבה זמן וכאב ראש בשל אי-הבנות ובירורים חוזרים ונשנים במייל או בטלפון באשר למשמעות או כתיבו של מונח כזה או אחר.
4# ספקו לעורך עותק נקי של העבודה שלכם
אחרי שעשיתם עריכה בסיסית בעצמכם, הטיוטה שלכם עשויה להכיל סימנים של "עקוב אחר שינויים" או הערות בבלונים בשוליים.
מומלץ להסיר את כל אלה לפני משלוח הטיוטה הסופית לעורך שלכם. אם יש לכם הערות או הנחיות כלליות שאתם רוצים להעביר לעורך, פשוט שלחו אותם במייל.
הסיבה להמלצה זו היא שהשארת הערות שלכם ושל המנחה בשוליים תסיח את דעתו של העורך. כמו כן, העורך בעצמו יכתוב הערות לצד הטקסט במהלך העריכה (שאלות הבהרה, הערות, הצעות), והימצאות הערות אלו, לצד אלה שלך ושל המנחה תהפוך את התהליך למסובך ומבלבל.
לעומת זאת טיוטה נקייה תאפשר לעורך להתמקד רק בטקסט מולו.
5# ציינו הנחיות מיוחדות לפני התחלת תהליך העריכה
אם יש כללים מסוימים שלפיהם על העורך לעבוד, כגון כללי הציטוט וגרסאותיהם השונות (APA, MLA, שיקגו), הנחיות החוג לעיצוב ועימוד, דרישות מסוימות של המנחה, יש להעביר אותם לעורך לפני התחלת העריכה.
שינוי הנחיות וכללים באמצע התהליך הוא כמובן בזבוז הזמן והכסף שלכם – העורך יצטרך לחזור על הכול מחדש וידרוש בצדק תוספת תשלום על כך.
6# עדכנו אם יש ציטוטים רבים שאינם בשפת הטקסט
אם בעבודה שלכם יש גושי ציטוטים שאינם בשפת הטקסט, והעורך לא אמור לערוך אותם או להגיה אותם, ציינו זאת בעת פנייתכם לעורך. כך העורך יתמחר את הטקסט בהתאם ויחסוך לכם כסף:
א. אם נדרשת לציטוטים הגהה בלבד (טיפול ברווחים מיותרים, היעדר רווחים), הציטוטים יתומחרו בנפרד מהטקסט בתעריף המוזל של הגהה בלבד)
ב. אם אין לגעת בציטוטים כלל, מספר המילים שבהם יורד כליל מהתמחור.
7# שלחו את העבודה לעורך מספיק זמן לפני הדד ליין
עורכים קובעים תעריף גבוה יותר לעבודה של הרגע האחרון לכן היו מוכנים בזמן. מיותר לציין שכך גם לא נותר די זמן לבדיקות ולשינויים ולהפקת תוצאה איכותית וקפדנית שלה מצפים באקדמיה.
8# תעריף מוזל בגלל היקף עבודה גדול או כמה עבודות
אם היקף עבודתכם גדול (200 עמודים ויותר) או שאתם מתכננים לשלוח כמה עבודות לאותו עורך, תוכלו לבקש תעריף מוזל.
לסיכום, יישום ההמלצות הנ"ל יחסוך לכם הרבה כסף, זמן, תסכול ובלבול.
שיהיה בהצלחה רבה!