בטיוטה הראשונה של הדוקטורט שלכם יש יותר חורים מבדף המחברת שלכם… מכירים את זה? התחושה מכך יכולה להיות קשה, תחושה של תסכול וחוסר אונים איך ממשיכים וממלאים את החורים האלה עכשיו. ובאמת, זו רק הטיוטה הגולמית הראשונה ונקודת פתיחה למסע ארוך ומתיש של שכתוב ועריכה, שיוף ודיוק.
אבל…
אפשר להסתכל בזה מנקודת מבט אופטימית וסקרנית המצפה לבאות ומוקירה ומעריכה את הדרך, את ההתפתחות, את המסע.
דמיינו את הטיוטה הראשונה שלכם כבד הקנבס הממתין למשיכות המכחול של המאסטר הגדול. האזורים הריקים אינם חסרונות אלא הזדמנויות לחידוד והעשרה. כמו פַסל שמסתת בגוש של שיש, הטיוטה הראשונית שלכם היא בסיס גולמי שמחכה לפרטים המורכבים שיהפכו אותו ליצירת מופת.
הטיוטה הראשונה של הדוקטורט שלכם משמשת אבן היסוד של יצירתכם האקדמית. זו עדות לחקר הרעיונות, לסינתזה של ספרות מחקר ולגיבוש נקודת המבט הייחודית שלכם. בדיוק כפי שצייר יוצר רבדים של צבעים כדי להביא עומק לקנבס, הטיוטה הראשונה שלכם מניחה את הבסיס לעומק האינטלקטואלי שהמחקר שלכם ישיג.
ה"חורים" האלה בטיוטה הראשונית שלכם הם כמו פתחים לצמיחה וזיקוק. כל "חור" מייצג הזדמנות להעמיק בנושא, לחדד את הטיעונים ולבסס את הבסיס לתרומתכם המלומדת.
זכרו, זה לא קשור למספר החורים אלא לאיכות עבודת הטלאים שבאה אחר כך.
וכעת אחרי ההתייחסות הפואטית-חזרתית-משהו למסע הדוקטורט המרתק שלכם הנה כמה טיפים מעשיים להפיכת הטיוטה הראשונה הגולמית לטיוטה שלמה, מלוכדת וברורה:
• בצעו עריכה לולאתית/חוזרת ונשנית: כאמור התייחסו לטיוטה הראשונה שלכם כאל עבודה בתהליך. לאחר כתיבת הטיוטה הראשונית, קחו צעד אחורה, העריכו את מצבכם ואז צללו בחזרה לסבבי עריכות חוזרות ונשנות. תהליך זה מאפשר שיפור מתמשך וזיקוק של הכתוב.
• חפשו משוב בונה: שתפו את הטיוטה שלכם עם עמיתים ללימודים, מנחים ואנשי מקצוע. משוב בונה של אנשים מבחוץ יניב לכם נקודות מבט ותובנות חדשות, שיעזרו לכם לזהות תחומים הדורשים שינוי, פיתוח והעמקה נוספת.
• הבהירו את הטיעונים שלכם: השתמשו בחורים שיש כרגע בטיוטה שלכם, כאינדיקטורים לאזורים שבהם הטיעונים שלכם עשויים להזדקק לבהירות רבה יותר. ודאו שכל נקודה תורמת באופן ניכר לטענות שלכם ולא משאירה מקום לעמימות.
• שפרו מעברים: מעברים וקישורים חלקים בין פסקאות, בין פרקים ובין תתי-פרקים הם המפתח לטקסט מלוכד, קוהרנטי ומגובש. התמקדו בחיבור הנקודות בין פסקאות, הבטיחו זרימה חלקה של רעיונות שתנחה את הקוראים שלכם במסע המחקר החשוב שעשיתם.
• צטטו בראייה אסטרטגית: ודאו שהאזכורים וההפניות הביבליוגרפיות שלכם מתאימים באופן מושלם לטיעונים שלכם. ודאו שכל אזכור והפניה תומכים ברעיונות שלכם, מחזקים אותם ותורמים לעקביות ולזרימה הכוללת של הנרטיב שלכם.
לסיכום, ביצירת האומנות הגדולה שהיא מחקר הדוקטורט, הטיוטה הראשונה היא משיכת המכחול הראשונית שלכם. זה אולי נראה לא שלם עכשיו, אבל עם כל עריכה ותיקון שלאחר מכן, אתם טווים נרטיב שתורם למרקם העשיר של השיח האקדמי.
אמצו את המסע, התענגו על התהליך וחגגו את התפתחות הרעיונות שלכם – כי רק באמצעות זיקוק מתמיד של הטיוטה תתגלה מצוינות אקדמית אמיתית. נייר הטיוטה שלכם, מלא החורים, יספר בקרוב סיפור של התמדה, צמיחה וניצחון אקדמי.
בהצלחה רבה!
רוצים לדעת איך לשמור על משמעת הכתיבה של הדוקטורט, להתמיד בכתיבה לאורך זמן ולהשיג את היעד?
קבלו ממני מדריך במתנה את 8 המפתחות לשמירה על משמעת הכתיבה של העבודה האקדמית שלך.
מה בדיוק יש במדריך ואיך מקבלים אותו?