הדרך הקלה, המהירה והבטוחה ביותר להגשת טקסט אקדמי איכותי ומושלם!

טיפים בכתיבה אקדמית l דפנה גלייזר l עלי דפנה - עריכה לשונית ייעודית אקדמית

המדריך לכתיבת התקציר המושלם לתזה ולדוקטורט שלך [חלק 4]

כיוון שבמאגרי מידע אקדמיים יש היצע אינסופי של מחקרים לקריאה, יש לכם רק שתי הזדמנויות למשוך את עיניהם של הגולשים ולשכנע אותם לקרוא את הדוקטורט שלכם: הראשונה היא הכותרת ומילות המפתח והשנייה היא התקציר.

 

התקציר הוא ללא ספק החלק החשוב ביותר בעבודה כי הוא מספר לקוראים במה עוסק הדוקטורט, והוא עוזר להם להחליט אם לקרוא את המחקר כולו (או לפחות את החלקים הרלוונטיים לו). תקציר כתוב היטב ימקסם גם את הסיכוי שהדוקטורט שלכם יובן ואפילו יהיה מהנה לקריאה.

 

לעתים קרובות דוקטורנטים משאירים את כתיבת התקציר לדקה ה-90, ואז איכותו לא מספיק טובה, בלשון המעטה, ויש בו מלא טעויות שהיה אפשר למנוע.

 

 

הנה 7 הטעויות הכי נפוצות שדוקטורנטים עושים בכתיבת תקציר שקשורות לתוכן

(מסודר בסדר אקראי)

 

1# לא מכסים את ההיבטים המרכזיים של המחקר

נכון, בתקציר אין הרבה מקום להרחיב, אבל עדיין צריך לכלול בו את המידע העיקרי של המחקר שעשיתם. נסו להקצות 3-2 משפטים לכל אחד מהפרקים שלכם בדוקטורט.

 

התקציר צריך להסביר במה המחקר שלכם עוסק (מטרות המחקר ושאלותיכם), ומדוע זה ייחודי וחשוב. תוכלו לציין כיצד המחקר שלכם קשור למחקרים קודמים, ואילו הבדלים מצדיקים את קיומו. מידע זה אמור להופיע בהקדמה ובסקירת הספרות בעבודתכם.

 

בנוסף, התקציר צריך לתת מידע על הגישה המתודולוגית, אבל לא בהרחבה. ציינו בקצרה רק את הגישה המתודולוגית (למשל, איכותנית), אסטרטגיית הדגימה, איסוף הנתונים ושיטות ניתוח הנתונים.

 

לבסוף, התקציר צריך לדון בממצאים העיקריים שלכם ובהשלכות שלהם. התייחסו לשאלות: מה מצאתם? למה זה חשוב? אילו השלכות (ויישומים) יש לממצאים? אין צורך לדון בכל ממצא אלא רק במרכזיים שקשורים למטרות המחקר ולשאלות המחקר.

 

אם בתקציר יחסר מידע חשוב, כגון המטרה או המסקנות, ייתכן שהקוראים לא יעריכו נכונה את החשיבות של המחקר שעשיתם ולא ירצו להמשיך לקרוא אותו. אל תניחו שהקוראים יחפשו בדוקטורט שלכם את המידע שחסר בתקציר.

 

 

2# העתקה מילה במילה מתוכן העבודה

התקציר הוא סיכום הדוקטורט, ולכן בדרך כלל תכתבו אותו אחרון (אם כי אפשר בהחלט ליצור מתווה שלו בשלב מוקדם יותר). יש דוקטורנטים שעושים לעצמם חיים קלים וכדי ליצור את התקציר הם פשוט מעתיקים קטעים מתוך הפרקים בעבודה. זו טעות גדולה – תקציר חייב להיות טקסט חדש, ייחודי ומלוכד, ולא תערובת של ציטוטים מהעבודה שלכם.

 

תקציר טוב צריך להציג נרטיב קוהרנטי וברור של מה שרציתם לגלות (נושא המחקר והנימוקים לקיומו), איך ניגשתם לזה (המתודולוגיה), ומה היו התוצאות. אתם צריכים לספר סיפור מרתק שיגרום לקוראים לקרוא את עבודת הדוקטורט כולה. אתם צריכים ליצור קטע תוכן ייחודי שיכול לעמוד בפני עצמו ולרתום קוראים פוטנציאליים בעזרת נרטיב מפתה.

 

למרות כל הנאמר, בעת יצירת התקציר אפשר בהחלט להתחיל בהעתקת כמה משפטי מפתח מכל פרק כך שהכול יהיה מרוכז במקום אחד. זכרו כי זו נקודת מוצא בלבד – לאחר מכן מתחילים ליצור את הטקסט החדש והמקורי.

 

 

3# הרציונל אינו ברור

אחת הטעויות הגדולות ביותר שסטודנטים עושים בכתיבת תקציר היא לא לציין את טענות המחקר ומה הוא תורם לתחום המחקר. במשפטים הראשונים של התקציר הקוראים אמורים להבין מהו בדיוק הנושא העומד על הפרק, ומדוע חשוב להם להעמיק בנושא – זהו הרציונל.

 

 

4# מכניסים יותר מדי (או לא מספיק) רקע

יש סטודנטים שרואים בתקציר שלהם הקדמה של העבודה, ואז יעשו את הטעות ויכניסו בו יותר מדי רקע. לעומת זאת, יש סטודנטים שעושים הפוך – הם לא כותבים סיכום תמציתי של הרקע כי הם מניחים שהקוראים מכירים היטב את נושא המחקר ואת הרקע שלו. אז נדגיש: לעולם אל תניחו שהקוראים מכירים את הנושא או את המחקר שלכם באופן יסודי כמוכם; ייתכן שחלק מהקוראים כן מכירים, אבל הם עדיין יצטרכו את הרקע כדי להבין על מה העבודה שלכם.

 

 

5# מכניסים יותר מדי (או לא מספיק) שיטות

סיכום תמציתי של השיטות או הליך המחקר חשוב כי אלה מרכיבים מרכזיים בכל מחקר. מצד שני שימו לב כי במחקרים מורכבים ומגוונים קל להתפתות ולכתוב יותר מדי פרטים על השיטות כגון רישום מיותר של כל הכלים לאיסוף הנתונים.

 

 

6# לא מסבירים את משמעות התוצאות

כאמור, התקציר צריך לכלול סיכום של כל חלקי המחקר שלכם, כולל סיכום הדיון והמסקנות. חלק מהסטודנטים משמיטים את הפרשנות והמסקנות שלהם מהתוצאות שקיבלו, ומצפים מהקוראים לחכות עם זה עד שיקראו את העבודה כולה.

 

 

7# מציגים מידע חדש

התקציר צריך לסכם את תוכן העבודה, לא להציג מידע חדש! לעולם אל תציגו בתקציר מידע שאינו מוצג בדוקטורט שלכם.

 

 

נתקעתם? אתם לא יודעים איך לתמצת עוד את התקציר? אין לכם זמן לערוך את התקציר ולוודא שכתבתם אותו נכון לפי הדרישות? פנו אלינו ונעשה את זה בשבילכם. צרו איתנו קשר מכאן.

 

*** אם במקרה פספסתם את החלק הראשון בסדרה, לחצו כאן: המדריך לכתיבת התקציר המושלם לתזה ולדוקטורט שלך [חלק 1]

*** לחלק השני בסדרה, לחצו כאן: המדריך לכתיבת התקציר המושלם לתזה ולדוקטורט שלך [חלק 2]

*** לחלק השלישי בסדרה, לחצו כאן: המדריך לכתיבת התקציר המושלם לתזה ולדוקטורט שלך [חלק 3]

עלי דפנה - עריכה לשונית ייעודית אקדמית located at אדם - גבע בנימין , ישראל, ישראל . Reviewed by 95 customers rated: 5 / 5