יש לכם מושג מה קורה עם הדוקטורט שלכם מרגע הגשתו לשיפוט ועד קבלתו חזרה עם חוות הדעת וגזר דינו?
איך השופטים ניגשים לבדיקתו? איך הם קוראים את עבודתכם? מה הם בודקים? במה הם מתמקדים?
התשובות מגוונות ותלויות במוסד האקדמי ובשופטים עצמם. לכל מוסד אקדמי יש קריטריונים להערכת דוקטורט, אבל הם לרוב כלליים וטכניים וגם לא תמיד ברורים. לפעמים מספר הקריטריונים העוסקים בעניינים הטכניים, כמעט שווה למספר שקשור למהות המחקר. כמו כן יש הנחיה כללית שהמחקר יהיה איכותי ויתרום תרומה ניכרת לתחום האקדמי, אך מה זה בדיוק אומר?
בשורה התחתונה, השופטים פועלים לפי סדרת סטנדרטים שלהם ושל המוסד האקדמי. אז חקרתי קצת ברחבי האינטרנט ומצאתי מידע מעניין שכתבו שופטי דוקטורטים בארץ ובעולם, על האופן שבו הם ניגשים לשפוט עבודה, הלך הרוח שלהם, אופן הקריאה של הטקסט וכו'. בחרתי כמה מהסודות המעניינים לטעמי, וכדי לא להעמיס עליכם אכתוב לכם אותם במנות קטנות וקלות לעיכול בתוך סדרה של פוסטים.
תקוותי היא שהמידע יעזור לכם קצת בתהליך כתיבת העבודה ובעיקר ירגיע אתכם כשתיווכחו לדעת שהשד לא כזה נורא, ושבהחלט אפשר לעבור את המשוכה!
אז מה באמת מתרחש מאחורי הקלעים בתהליך השיפוט של עבודות דוקטורט?
הנה הסודות:
סוד 1#: השופטים עקביים ומסכימים ביניהם.
בדרך כלל לשופטים יש שיטות בדיקה דומות עם הבדלים מינוריים ביניהם. הם מחפשים אותן תכונות ליבה במחקר.
בדרך כלל הם אינם חלוקים ביניהם באשר להחלטה אם לאשר או להכשיל דוקטורט מסוים, אבל הם כן חלוקים ביניהם לעתים קרובות בנוגע לפרטים הקטנים, כגון האם הדוקטורט צריך לעבור לאחר ביצוע תיקונים קלים או תיקונים משמעותיים יותר.
סוד 2#: השופטים מצפים לכך שהדוקטורט יעבור.
בדרך כלל השופטים מתחילים לקרוא את העבודה בסקרנות ובהתלהבות, מצפים שהיא תהיה טובה ומקווים שהמשימה שלקחו על עצמם תהיה מתגמלת ומהנה. הם יודעים ששנים של מאמץ הושקעו בדוקטורט ושהוא נבדק כראוי על ידי המנחים של הסטודנט, ולכן הם מצפים שהוא יעבור, ואפילו רוצים בזאת!
יתרה מכך, השופטים אינם מתלהבים בכלל להכשיל דוקטורט. הם קודם כול מניחים שהוא עובר עד שיוכח אחרת. הם ישקלו להכשיל דוקטורט רק אם יש בו טעויות בולטות או השמטות הפוגעות באמינות המחקר. גם אז, בדרך כלל הבוחנים חשים מצוקה כאשר הם צריכים לקבוע שהעבודה נכשלה ואפילו כשהם צריכים להמליץ על הגשה חוזרת.
זהו, עד כאן הספתח ובו 2 הסודות הראשונים. סקרנים לגבי הבאים בתור? סבלנות. מבטיחה שתוכלו לקרוא אותם בפוסט הקרוב.