לאחרונה נתקלתי בטעות שחוזרת על עצמה שוב ושוב בעבודות אקדמיות. מדובר בשילוב של המילה "בערך" עם המילית "כ-" במשמעות בקירוב, בסביבות, כלומר לציון אומדן.
למשל: תקציב המדינה לשנה זו היה בערך כחמש מאות מיליארד שקלים.
השילוב הזה אינו תקין.
המילה "בערך" והמילית "כ-" הן בעלות משמעות זהה בהקשר הזה, והבאתן זו לצד זו מהווה כפילות מיותרת, חסרת כל יסוד.
הנוסחים התקינים הם:
א. תקציב המדינה לשנה זו הוא כחמש מאות מיליארד שקלים.
או:
ב. תקציב המדינה לשנה זו הוא בערך חמש מאות מיליארד שקלים.
דוגמאות מטקסטים אקדמיים:
1. לא תקין: יחידת הנוף שבה מצויים האתרים, היא חלקו הדרום-מערבי של הר שומרון והיא משתרעת לרוחב של כ-10 ק"מ בערך ממזרח למערב ולאורך של כ-20 ק"מ בערך מצפון. (כפילות מיותרת)
תקין: יחידת הנוף שבה מצויים האתרים, היא חלקו הדרום-מערבי של הר שומרון והיא משתרעת לרוחב של כ-10 ק"מ ממזרח למערב ולאורך של כ-20 ק"מ מצפון.
תקין: יחידת הנוף שבה מצויים האתרים, היא חלקו הדרום-מערבי של הר שומרון והיא משתרעת לרוחב של 10 ק"מ בערך ממזרח למערב ולאורך של 20 ק"מ בערך מצפון.
2. לא תקין: בשנת 1951 גברה מאוד הבנייה הפרטית, וחלקו של תקציב הפיתוח פחת עד לכרבע בערך. (כפילות מיותרת)
תקין: בשנת 1951 גברה מאוד הבנייה הפרטית, וחלקו של תקציב הפיתוח פחת עד לרבע בערך.
תקין: בשנת 1951 גברה מאוד הבנייה הפרטית, וחלקו של תקציב הפיתוח פחת עד לכרבע.
3. לא תקין: מניינם של יהודים בגילאי 65 ומעלה גדל בקצב מהיר ועלה מכמאה אלף בערך בשנת 1960 ליותר מכשלוש מאות אלף בערך בשנת 1980, כלומר פי שלושה. (כפילות מיותרת)
תקין: מניינם של יהודים בגילאי 65 ומעלה גדל בקצב מהיר ועלה ממאה אלף בערך בשנת 1960 ליותר משלוש מאות אלף בערך בשנת 1980, כלומר פי שלושה.
תקין: מניינם של יהודים בגילאי 65 ומעלה גדל בקצב מהיר ועלה מכמאה אלף בשנת 1960 ליותר מכשלוש מאות אלף בשנת 1980, כלומר פי שלושה.
רוצים לקבל טיפים נוספים לכתיבה נכונה של הטקסט האקדמי שלכם?
היכנסו לכאן וקבלו אוסף עשיר של טיפים לשוניים לכתיבה נכונה, שימנעו הורדת נקודות חשובות בהערכת עבודתכם או צרו קשר עם עלי דפנה.